Publicatiedatum: 02-12-2019

Nieuws

Utrechtse broers krijgen jarenlange gevangenisstraffen wegens grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten

Drie mannen uit Utrecht hebben van de rechtbank Midden-Nederland celstraffen van 4 en 3,5 jaar opgelegd gekregen wegens grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Ook mag het drietal zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen. De broers runden in de periode van 2014 tot en met 2018 samen de thuiszorgorganisatie Dolia. Ze dienden declaraties in bij verschillende (zorg)instanties, maar declareerden veel meer zorg dan in werkelijkheid geleverd was.

De thuiszorgorganisatie van de broers had verschillende cliënten die gebruik maakten van zorg. Die cliënten deden hiervoor een beroep op hun pgb. De facturen die de thuiszorgorganisatie daarvoor opmaakte, werden door de broers niet naar waarheid ingevuld. Ze declareerden veel meer dan waar ze recht op hadden. Ook maakten ze afspraken met hun cliënten dat ze minder zorg zouden verlenen en dan een deel van het te veel ontvangen pgb-geld met hen of hun familie zouden delen. Volgens de rechtbank is bewezen dat de broers op deze manier verschillende (zorg)instanties hebben opgelicht voor ruim 4,5 miljoen euro. Ook hebben ze bijna 6,5 miljoen euro witgewassen.

Appartementen

Het witwassen van de miljoenen euro’s gebeurde onder meer in Turkije. Een groot deel van de opbrengsten van de thuiszorgorganisatie besteedden de broers daar aan de bouw van een appartementencomplex. Op deze manier is het geld dat door valsheid in geschrift en oplichting is verkregen, witgewassen en in het legale financiële verkeer terecht gekomen. De verdachten hebben volgens de rechtbank op grove wijze misbruik gemaakt van de pgb-regelgeving.

De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat verdachten op deze manier omgingen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. Uitgangspunt bij een fraudebedrag van 1 miljoen euro is een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank vindt gelet op de ernst van de feiten en de omvang van deze fraude, lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De derde verdachte moet 3,5 jaar de cel in. Volgens de rechtbank was zijn rol minder sturend dan bij de andere twee. De rechtbank legt bovendien de thuiszorgorganisatie een boete op van ruim 295.000 euro.

Meer informatie

De volledige uitspraken:

Bron: Rechtspraak.nl

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt uw gemeente een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.