Publicatiedatum: 05-09-2019

Nieuws

Zorgexperts betichten ministerie van 'incidentgedreven regelzucht'

Het is menens met de aanpak van 'zorgcowboys'. Maar volgens experts van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) resulteert de oplossing die het ministerie zoekt in incidentgedreven regelzucht. Dat schrijven Hans Linders, Wouter Amersfoort en Martje Weusten van PwC op de website van Zorgvisie.

Volgens PwC is dit zichtbaar in de aanscherping van de Wet normering Topinkomens (WNT), de normstelling over onwenselijke constructies, uitstel van winstuitkering in de zorg en bij de nadere voorwaarden aan winstuitkering in de extramurale zorg, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg. "Deze maatregelen zijn wat ons betreft een doekje voor het bloeden en bieden geen echte oplossingen."

Oplossingen

In de optiek van PwC zijn er drie structurele oplossingen, die eenvoudig uit te voeren zijn: het verbeteren van de screening aan de poort, het versterken van de rol van toezichthouders en het verduidelijken van de regelgeving voor governance in de zorg.

"Wij pleiten voor meer structurele preventiemaatregelen en minder incidentgedreven (en wellicht onnodige) regelgeving. Er gaat immers ook heel veel goed. Als we de spelregels goed neerzetten, kan de zorgmarkt zijn werk doen, is handhaving minder nodig en worden collectieve middelen op de juiste wijze ingezet waardoor de publieke waarden kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg (beter) zijn geborgd", aldus Linders, Amersfoort en Weusten.

Meer informatie

Lees het volledige artikel van  Hans Linders, Wouter Amersfoort en Martje Weusten van PwC op de website van Zorgvisie.