Publicatiedatum: 13-11-2019

Nieuws

Rotterdam staakt alle betalingen aan omstreden thuiszorginstelling die miljoen winst uitkeerde

De gemeente Rotterdam heeft na onderzoek alle betalingen gestaakt aan de omstreden thuiszorginstelling Naborgh, die eerder een miljoen euro winst zou hebben uitgekeerd. De Rotterdamse zorgorganisatie lag al onder vuur bij de inspectie en bij zorgverzekeraars.

De gemeente heeft voor alle twintig Rotterdammers die met een persoonsgebonden budget zorg bij Naborgh inkochten een ‘passende oplossing’ gevonden. Deze zorg, zoals hulp in het huishouden, valt onder de gemeente. Tijdens het onderzoek zijn onrechtmatigheden ‘in de continuïteit van de zorg’ aan het licht gekomen. Wat deze exact zijn, kan de gemeente verder niet toelichten. Als het onderzoek klaar is wordt gekeken naar mogelijk juridische maatregelen.  

Onder de loep

De organisatie ligt al langere tijd onder een vergrootglas na berichtgeving over hoge winsten. KRO-NCRV en Follow The Money meldden na een onderzoek dat uit de jaarrekening bleek dat bij deze zorgclub in 2017 behalve een bestuursvergoeding van 240.000 euro ook nog een miljoen aan dividend is uitgekeerd. Advocaat Peter Schouten stelde later dat deze jaarrekening een ‘onjuiste weergave’ geeft.

‘Fraude’

Zorgverzekeraar DSW eist drie ton terug van Naborgh. De instelling zou onder meer hebben gefraudeerd door teveel zorg te declareren. Ook zou zorg zijn verleend door personeel dat daar niet de juiste papieren voor had, zoals stagiaires.

De inspectie sprak later niet direct over fraude, maar stelde wel dat er in de dossiers over meer zorg wordt gesproken dan daadwerkelijk werd gegeven. Verder zou de zorg niet op orde zijn. Pas als dat zo is, mag Naborgh weer mensen helpen. De website van de Rotterdamse zorgorganisatie is echter onbereikbaar.

Bron: Algemeen Dagblad