Publicatiedatum: 26-10-2018

Nieuws

Strengere selectiecriteria voor zorgbureaus in Almelo en Hof van Twente

De gemeenten Almelo en Hof van Twente binden de strijd aan met dubieuze zorgbureaus. Bij de nieuwe contracten is gewerkt met strengere selectiecriteria bericht RTV Oost.

Enkele zorgbureaus, die op basis van de aangescherpte voorwaarden geen nieuw contract kregen, sleepten beiden gemeenten voor de rechter. Die wees de eis van de zorgbureaus af. Onder meer omdat ze niet de juiste jaarcijfers hadden aangeleverd of konden aantonen dat ze over de vereiste diploma’s beschikten, zo oordeelde de rechter.

Samenwerkingsverband

Twentse gemeenten hebben voor onder meer de Jeugdwet en de WMO hun krachten gebundeld in Samen14, waarbij ze collectieve contracten afsluiten met zorgaanbieders. Eind vorige week maakten zij bekend dat er voor de komende jaren met 296 zorgaanbieders contracten zijn afgesloten. Almelo en Hof van Twente zijn echter uit dit samenwerkingsverband gestapt: onder meer om zo strenger te kunnen controleren of het zorggeld wel op de juiste plek belandt. Zo gaan ze 'aan de poort' strenger controleren of zorgbureaus wel aan verscherpte voorwaarden voldoen.

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak leidde ertoe dat Almelo en Hof van Twente de komende 2 jaar in zee gaan met in totaal 163 zorgpartners. In totaal 100 zorgaanbieders kregen na de aanbestedingsprocedure geen contract meer. Volgens wethouder Eugène van Mierlo betekent dit overigens niet dat die 100 zorgbureaus ten onrechte subsidie hebben ontvangen. "Ze hebben dit geld immers ontvangen op basis van de tóen geldende regelgeving."

Bron: RTV Oost