Publicatiedatum: 26-09-2019

Nieuws

Minister wil ‘rotte appels’ in de zorg aanpakken

Minister De Jonge wil de mazen in de wet dichten waarmee zorginstellingen hoge winsten behalen. Dit zegt hij tegen BNR naar aanleiding van het onderzoek van onder meer Reporter Radio en Follow The Money naar zorginstellingen die grote winsten maken.

Het gaat om bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg. De instellingen declareren zorg die niet geleverd is en hebben slimme trucs om zorggeld naar hun eigen portemonnee over te hevelen, zegt Eelke van Ark van Follow the Money.

Mazen in de wet

'Zorg hoort naar de zorg te gaan', zegt minister De Jonge tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. De minister spreekt van rotte appelen die handig gebruik maken van de mazen in de wet en die constructies zoeken om onder de Wet normering topinkomens uit te komen. 'De wet laat een aantal mazen die we gaan dichten.' Sommige zorginstellingen boekten zelfs meer dan vijftig procent winst. Gewoonlijk ligt de winst in de zorg op drie procent. Minister De Jonge wil de wet aanpassen zodat zulke cowboys in de zorg kunnen worden aangepakt.

Meer informatie

Luister het interview terug op de website van BNR.