Publicatiedatum: 13-05-2019

Nieuws

Vermeende zorgfraude in Apeldoorn en omgeving

Apeldoorn strijdt om zo'n € 800.000 aan belastinggeld na vermeende fraude. Een zorgbedrijf zou voor flinke bedragen gesjoemeld hebben: geen zorg leveren, wel declareren. De gemeente Apeldoorn gaat met buurgemeenten proberen € 400.000 terug te halen van een zorgorganisatie, die gefraudeerd zou hebben.

Het zorgbedrijf eist op zijn beurt juist een - toevallig even groot - bedrag van de gemeenten, omdat die rekeningen niet betaald hebben.

Diploma's

Nadat Apeldoorn en 9 andere gemeenten signalen binnenkreeg van cliënten en familieleden dat toegekende zorg helemaal niet werk verleend, beëindigden de gemeenten het contract met het zorgbedrijf.

"Ook kon de zorgaanbieder niet aantonen dat de medewerkers over de vereiste diploma’s en verklaring omtrent gedrag beschikten", was de motivatie voor het besluit. Het was reden om het contract per direct te beëindigen. Het gaat om een organisatie die 'begeleiding in de thuissituatie' leverde. De naam van de aanbieder is niet naar buiten gebracht.

Onderzoek loopt nog

Ruim een jaar later is de kwestie nog niet afgewikkeld, blijkt uit navraag. Er is aangifte gedaan, maar het onderzoek naar de vermeende fraude loopt nog. Ondertussen ruziën gemeente en bedrijf met elkaar over geld. Apeldoorn heeft nog zo'n 4 ton aan declaraties liggen van de bewuste zorgorganisatie.

"Die betalingen zijn opgeschort", zegt gemeentewoordvoerder Nanne Dorren. De gemeenten willen niet betalen aan een bedrijf dat niet het werk heeft geleverd waarvoor het rekeningen indient. Het bedrijf meent dat het wel degelijk recht heeft op uitbetaling en eist nu via de rechter het geld.

Deze zomer voor de rechter

De gemeenten op hun beurt weigeren niet alleen de genoemde € 400.000 euro over te maken, ze eisen zelfs geld terug. Een ongeveer even groot bedrag is namelijk eerder al wel vergoed. In totaal is er dus strijd over 8 ton. Naar verwachting komt de kwestie in de zomer of kort daarna voor de rechter. Behalve Apeldoorn zijn Deventer, Epe, Brummen, Voorst, Lochem, Zutphen, Olst Wijhe, Hattem en Heerde bij de kwestie betrokken.

Bron: Algemeen Dagblad

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt uw gemeente een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.