Publicatiedatum: 16-05-2019

Nieuws

Exacte omvang van pgb-fraude door Utrechtse zorgorganisatie nog onduidelijk

Het is nog steeds niet precies duidelijk wat de omvang is van de fraude met de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) waarvan de Utrechts thuiszorgorganisatie Dolia wordt verdacht. Hierover klaagden de advocaten van de 3 broers tijdens een voorbereidende zitting van de Utrechtse rechtbank.

Eerder heeft het Openbaar Ministerie (OM) het bedrag al naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk ging het om 6 miljoen euro, nu wordt uitgegaan van 4,5 miljoen. Dat bedrag kan echter nog veranderen, zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Valse facturen

De pgb-fraude kwam een jaar geleden aan het licht. Dolia declareerde van 2014 tot 2018 bij de Sociale Verzekeringsbank in totaal 7,5 miljoen euro voor zorg aan ruim 130 cliënten. Volgens het OM leverde Dolia wel thuiszorg, maar ruim 70% van de facturen was nep. Ook bij de dagbesteding zou de helft van de facturen niet kloppen.

De broers die de zorgorganisatie leidden, zouden samen voor miljoenen aan pgb’s in hun eigen zak hebben gestoken of met cliënten hebben gedeeld. Met het grootste deel van het ten onrechte verkregen geld zouden de broers onroerend goed in Turkije hebben gekocht.

Paspoorten inleveren

Omdat het een ingewikkelde zaak is heeft de rechtbank 3 dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de fraudezaak: 8, 9 en 10 oktober. De broers zijn sinds februari vrij, maar moesten wel hun paspoorten inleveren. Het OM wil niet dat ze naar Turkije reizen, omdat ze daar nog financiële belangen hebben.

Cliënten die ten onrechte zorgkosten ontvingen moeten dat geld terugbetalen. Ook lopen ze kans dat ze worden vervolgd.

Bron: RTV Utrecht

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt uw gemeente een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.