Publicatiedatum: 15-05-2018

Nieuws

'Pgb-fraude & De Zorgdetectives' | Blog Janneke van Vugt

In 2017 was ik voor de tweede keer aanwezig bij het Fraude Film Festival in Amsterdamse EYE filmmuseum. Een hele dag in het teken van fraude en film; een fantastische ervaring waar ik nog dagelijks profijt van heb in mijn werk.

Tijdens deze editie ging de documentaire De Zorgdetectives in première. Nikki van der Westen volgt, voor de documentaire, Gea Pons en Jack Poot van zorgverzekeraar DSW bij het doen van een fraudeonderzoek.

Nederland geeft jaarlijks 10 miljard uit aan thuiszorg; een goudmijn voor fraudeurs. Ondertussen is fraudeonderzoek tijdrovend en duur. Fraudeurs worden zelden vervolgd en het geld komt nog minder vaak terug. 

Fraude

De Zorgdetectives dragen, toegewijd en onverstoorbaar, water naar zee. Hoe bewijzen zij opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe tonen zij dat aan? Hoe zoeken ze in een grijs gebied naar zwart of wit?

Online

De documentaire maakte zo’n indruk op mij dat ik Nikki en Gea heb uitgenodigd voor het KCHN Handhavingscongres. Na het vertonen van de documentaire gingen Nikki en Gea in gesprek met mensen uit de zaal. Een gouden zet, want veel gemeenten waren erg enthousiast en wilde deze documentaire ook intern aan collega’s en bestuur laten zien. Daarom ben ik nu dan ook zo blij dat producer Moondocs en de VPRO de documentaire online hebben gezet!

Uitnodiging

Ik nodig iedereen, die met fraudeonderzoek en handhaving rondom zorg te maken heeft, uit om kennis te nemen van De Zorgdetectives. Mocht u met uw gemeente in gesprek willen aan de hand van de documentaire, dan kunnen we u vanuit VNG KCHN zeker begeleiden.

Bekijk de documentaire op de site van de VPRO.


Janneke van Vugt, Programmamanager Zorg VNG KCHN