Publicatiedatum: 14-05-2018

Nieuws

Follow the Money over pgb-fraude

Fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) levert de zorg in Nederland al jaren hoofdbrekens op. Controle op de besteding van het geld is gebrekkig, en de misstanden die aan het licht komen lijken slechts het topje van de ijsberg te zijn. Dit schrijft Follow the Money in een eerste artikel van een nieuwe serie over fraude en gesjoemel met zorggeld.

Verschijningsvormen

Fraude met het pgb kent diverse verschijningsvormen: niet alleen de pgb-houders kunnen frauderen, maar ook zorgaanbieders of bemiddelingsbureaus. Voor de bemiddelingsbureaus is de pgb-regeling een goed verdienmodel. Zij hebben dan ook een fors aandeel in de pgb-fraude.

In 2016 - het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn - waren zij verantwoordelijk voor 37% de totaal opgespoorde fraude. Hierbij werden ze op de voet gevolgd door zorgaanbieders, die 36% voor hun rekening namen.

Omvang pgb-fraude

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid het strafrechtelijk onderzoek naar zorgfraude uitvoert, weet niet hoe groot de werkelijke omvang van de pgb-fraude is.

"Slechts een beperkt deel van de fraudesignalen wordt strafrechtelijk onderzocht en ook binnen de onderzoeken worden keuzes gemaakt voor wat betreft de omvang van het onderzoek. De Inspectie SZW kan om deze reden geen uitspraken doen over de daadwerkelijke omvang van fraude met pgb’s," vertelt woordvoerder Paul van der Burg aan Follow the Money.

Lees verder op Follow the Money.

Folow the Money

Follow the Money is een journalistieke beweging met als doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Ze doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving.

Team Zorg

Team Zorg van VNG KCHN kreeg sinds de oprichting 2 jaar geleden zo’n 140 hulpverzoeken van gemeenten op het gebied van zorgfraude. Sinds vorig jaar merkt het team een toename van grootschaliger fraude door zorgbureaus die speciaal voor dit doel worden opgericht door criminelen.

 

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via naleving(at)vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio. We nemen dan binnen 3 werkdagen contact met u op.