Publicatiedatum: 12-03-2019

Nieuws

Tot 3 maanden gevangenisstraf opgelegd aan verdachten vanwege indienen valse facturen bij zorgverzekeraar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam werkstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen 6 verdachten voor het indienen van zorgkosten in Marokko, terwijl uit onderzoek van de opsporingsdienst van de inspectie SZW blijkt dat die in werkelijkheid niet zouden zijn gemaakt.

De politierechter legde ook werkstraffen op. De hoofdverdachte moet 2 maanden de cel in: “Verdachten hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen waarop ons zorgsysteem gebaseerd is” zei de officier van justitie op zitting.

Gedagvaard

Maandag 11 maart waren in totaal 8 verdachten gedagvaard om voor de rechter te verschijnen. De verdachten maakten alle gebruik van nagenoeg dezelfde soort facturen van een kliniek, een laboratorium en apotheek in Marokko. Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van een zorgverzekeraar, zei de officier van justitie: “Dit onderzoek is gaan rollen na een controle onder ingediende declaraties bij verzekeraar Zorg en Zekerheid. Doordat de zorgverzekeraars in Nederland regelmatig overleg hebben in een werkgroep om fraude te bestrijden werden ook andere verzekeraars op het spoor van deze fraude gezet.”

Onderzoek

Uit het onderzoek dat volgde blijkt dat er bij 4 zorgverzekeraars 32 vervalste facturen zijn ingediend door acht verdachten: “Van de 8 verdachten zijn er 3 met exact dezelfde klachten, een longontsteking en dan ook nog in juni 2015, en die ook allen op exact dezelfde data behandeld zijn in het ziekenhuis,” zei de officier op zitting. En dat niet alleen: “Toevallig zijn er ook dan nog veel dezelfde tekstuele verschrijvingen gemaakt en zijn er identieke fouten in de bedragen in enkele facturen geconstateerd.” Het OM acht het bewezen dat de verdachten gebruik hebben gemaakt van valse facturen. Uit onderzoek blijkt dat ze niet in de kliniek of bij de apotheek in Marokko zijn geweest. Hierdoor hebben zij onterecht bedragen tot ruim 1800 euro kunnen innen. De verzekeraars hebben die bedragen terug gevorderd.

Ernst van het feit

In Nederland mogen buitenlandse zorgkosten bij een zorgverzekeraar gedeclareerd worden, nadat een declaratieformulier naar waarheid is ingevuld en voorzien is van de relevante facturen. De manier van declareren is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen dat verzekerden de declaratie naar waarheid invullen. “De verdachten hebben met het indienen van valse declaraties en valse facturen het vertrouwen geschaad dat de maatschappij moet kunnen stellen in de juistheid en het gebruik van die documenten” zei de officier op zitting.

Voorbeeldfunctie

Het OM weegt voor 1 verdachte nog zwaar mee dat hij een voorbeeldfunctie heeft en de spin in het web van de fraude lijkt te zijn geweest. Deze verdachte is gemeenteraadslid voor een politieke partij in Den Haag. Ook zijn vrouw, ex-vrouw en een partijgenoot waren vermoedelijk bij de fraude betrokken. Dat is ernstig, aldus het OM. De overige verdachten hoorden werkstraffen van 40, 60 en 80 uur tegen zich eisen.

Bron: Openbaar Ministerie