Publicatiedatum: 08-03-2019

Nieuws

Bestuursaansprakelijkheid als aandachtspunt bij zorgfraude | Blog AKD

Het blijft voor zorgverzekeraars en gemeenten een uitdaging om fraude door zorgaanbieders te bestrijden. Voor deze partijen in de zorg gloort een lichtpuntje aan de horizon: de bestuurdersaansprakelijkheid betoogt advocaat Sophie Groeneveld op de website van advocatenkantoor AKD.

Hoge drempel

De rechtspraak lijkt bestuursaansprakelijkheid in deze zaken steeds makkelijker aan te nemen als de fraude voldoende aannemelijk is gemaakt en is onderbouwd. De hoge drempel voor bestuurdersaansprakelijkheid wordt gehaald wanneer de bestuurder van een zorgaanbieder zijn elementaire kennis over het declareren van zorg onjuist gebruikt. De bestuurder die zich intensief en op detailniveau bezighoudt met de facturatie aan en betalingen door de Sociale Verzekeringsbank (de SVB), kan verantwoordelijk worden gehouden.

Beter wapenen

Op basis van jurisprudentie komt ze in haar blog tot de conclusie dat de (indirect) bestuurder naast de rechtspersoon aansprakelijk kan zijn voor de door fraude ontstane schade bij de gemeente. Met deze uitspraken kunnen gemeenten zich beter wapenen in de strijd tegen frauderende zorgaanbieders in het sociaal domein. Heb bij fraude dus niet alleen oog voor de zorgaanbieder, maar ook voor de bestuurder(s) van die zorgaanbieder.‚Äč

Lees het volledige blog op de website van AKD.