Publicatiedatum: 11-06-2019

Nieuws

Dagblad Tubantia over het lucratieve verdienmodel van zorgbedrijven

Bizar hoge winsten, leningen aan familie, opvallend lage personeelskosten: jaarrekeningen van zorgbedrijven vertellen spannende verhalen. Maar hoe spannend ook: er mag merkwaardig veel met zorggeld, schrijft dagblad Tubantia in een uitgebreide reportage.

Winst uitkeren aan zichzelf

2 Almelose zorgbureaus kwamen vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat ze tonnen winst boekten. De directies keerden zichzelf de nodige tonnen winst uit. Zonder deze cijfers in de openbare jaarrekeningen had waarschijnlijk niemand ooit bedenkingen gekregen bij deze bureaus. Want cliƫnten klagen niet gauw. Dat zijn vaak kwetsbare mensen die allang blij zijn dat iemand naar ze omkijkt. En controles zijn er nauwelijks. Er zijn vele tienduizenden zorgbureautjes in Nederland, en gemeenten en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben echt geen tijd om daar elke week langs te gaan om te kijken of alles klopt.

Jaarrekening belangrijk instrument

En dus zijn die jaarrekeningen een belangrijk instrument om een beetje inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid van een zorgverlener. Want de cijfers vertellen een verhaal. Ze vertellen of het geld in een onderneming is besteed aan zorg, of aan andere zaken die niks met de cliƫnten te maken hebben.

Lees de uitgebreide reportage op Tubantia.nl.

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt uw gemeente een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.