Publicatiedatum: 09-07-2018

Nieuws

Offensief om zorgfraude aan te pakken in Twente

In Twente bundelen meerdere opsporingsinstanties en gemeenten de krachten in de strijd tegen de zorgfraude. Want jaarlijks verdwijnen miljoenen euro’s in de zakken van malafide zorgondernemers.

Samen met onder meer politie, justitie en de belastingdienst zijn de 14 Twentse gemeenten een offensief gestart, waarbij een prominente is weggelegd voor het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC).

Onderzoeken

Het Twentse offensief tegen zorgfraude voerde al verschillende onderzoeken uit. Daaruit blijkt dat de meeste fraude wordt gepleegd met het indienen van valse declaraties.

Er was een andere aanpak nodig om de goede zorgondernemers van de slechte te scheiden. Dit leidde tot het zogenoemde barrièremodel, dat vanaf begin volgend jaar breed wordt ingezet. "Met dit model willen wij aan de voorkant een betere selectie maken tussen de bonafide en de malafide aanbieders", licht Karen Ottens van de RIEC toe op RTV Oost.

Beter beeld

Burgemeester Ellen Nauta, bij de Veiligheidsregio Twente verantwoordelijk voor de aanpak van zorgfraude, heeft de indruk dat de Twentse gemeenten door de samenwerking met andere instellingen en instanties een steeds beter beeld krijgt van de fraude met zorggeld.

Nauta: "We krijgen meer en meer in de gaten dat zorgfraude ook alles te maken heeft met ondermijning. Een schemergebied waar de onderwereld de bovenwereld raakt. Dat er mensen achter zitten die vaak ook andere dingen doen die wij niet toestaan hier in Nederland."

Lees het volledige artikel en kijk de reportage op RTV Oost.

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via naleving(at)vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio. We nemen dan binnen 3 werkdagen contact met u op.