Publicatiedatum: 28-10-2019

Nieuws

Jongeren slepen gemeente Kampen voor de rechter en eisen pgb op

Vijf cliënten van zorgaanbieder IkZijnWij uit Kampen eisen voor de rechtbank hun persoonsgebonden budget (pgb) op bij de gemeente Kampen. Volgens RTV Oost volgt directeur-bestuurder Jennieke Dorgelo van IkZijnWij de procedures met spanning. Haar zorginstelling biedt de jongeren al maanden zorg, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Een faillissement dreigt.

De cliënten waar het over gaat zijn tussen de 18 en 25 jaar oud. Eén van hen verblijft bij de zorgaanbieder in een begeleide woonomgeving. De andere vier wonen bij IkZijnWij in een beschermde woonomgeving. Ze hebben één ding gemeen, ze voelen zich thuis bij IkZijnWij en zijn tevreden over de zorg die ze ontvangen. Om die reden vroegen ze een pgb aan bij de gemeente Kampen. Met een pgb kunnen ze namelijk zelf hun zorgaanbieder uitkiezen, in dit geval dus IkZijnWij.

Zorg in natura

De gemeente Kampen wees de pgb-verzoeken echter af en verstrekte de vijf 'zorg in natura'. Maar dat willen de cliënten juist niet, want met deze regeling (‘zorg in natura’) kunnen ze niet blijven wonen bij IkZijnWij.

De weigering van de pgb-budgetten treft niet alleen de jongeren. Het dupeert ook ondernemer Jennieke Dorgelo van IkZijnWij. "Al vanaf januari wordt de zorg die wij aan deze jongeren verlenen niet betaald. Maar ze wonen en ontvangen de zorg dag en nacht nog steeds hier", zegt Dorgelo die weigert de jongeren op straat te zetten.

Meer informatie

Lees het volledige artikel, inclusief een reactie van de gemeente Kampen, op de website van RTV Oost.