Publicatiedatum: 09-01-2019

Nieuws

Grote regionale verschillen in verbruik persoonsgebonden budget

Groningers maken relatief veel gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb). In Noord-Holland daarentegen maken zieke of oude mensen juist heel weinig gebruik van deze budgetten. De verschillen per regio zijn opvallend groot. Dit blijkt uit analyse van de meest recente pgb-verbruikscijfers van het CBS door thuiszorgorganisatie ZusterJansen.nl.

De top 4 van gemeenten waar inwoners het vaakst gebruik maken van een pgb liggen allen in Groningen. Oldambt is koploper met 2,71%. De 4 gemeente met het laagste pgb-verbruik liggen allemaal in Noord-Holland. In Blaricum ligt het gebruik met 0,25% het laagst.

Verklaring?

De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe dat komt. Sylvia Kippersluis van Per Saldo, de vereniging van mensen met een pgb, heeft wel een vermoeden. "Dat in de ene gemeente het pgb-gebruik veel hoger ligt dan in een andere gemeente, ligt vaak aan de gemeenten zelf. Vanwege de verhalen over het misbruik van het pgb doen sommige gemeenten er alles aan om het gebruik van het pgb zo lastig mogelijk te maken. Mensen worden bijvoorbeeld van het kastje naar de muur gestuurd, zodat ze niet meer weten waar ze terecht kunnen."

Kippersluis noemt dit een zorgelijke ontwikkeling, want het pgb is een wettelijk recht dat mensen hebben.

Bronnen: RTL Nieuws en Zuster Jansen.