Publicatiedatum: 20-02-2019

Nieuws

Incidenten op een rij; dit is wat de GGD constateerde bij de Arnhemse woonzorginstellingen

Veel drugsgebruik, wapenincidenten en agressie tussen cliënten en personeel; incidenten die niet altijd gemeld worden terwijl dit wel verplicht is. Er gaat veel mis bij woonzorginstellingen die beschermd wonen en begeleiding aan huis bieden.

Dat blijkt uit inspectierapporten die in handen zijn van Omroep Gelderland. Het gaat om rapporten van GGD Gelderland-Midden die in opdracht van gemeenten in de regio Arnhem sinds eind 2016 zorgbedrijven controleerde.

Onveilig

Uit de rapporten blijkt dat bij de helft van de gecontroleerde bedrijven cliënten zich onveilig voelen. De onveiligheid komt met name terug in de rapporten die gaan over zorgbedrijven waar ook ex-gevangenen wonen die door de reclassering worden geplaatst. Zoals bij Rigter Zorg en Stichting Onderdak. 

Kamervragen

Het Arnhemse Kamerlid John Kerstens (PvdA) en de SP gaan schriftelijke vragen stellen over de kwestie. Leendert de Lange van de VVD heeft om een brief van het kabinet gevraagd. 'Er zijn 2 ministers bij deze kwestie betrokken. Wij willen alle informatie op tafel. Drank, drugs en geweld horen niet thuis in een beschermde woonomgeving', zegt De Lange.

Reacties

De artikelen van Omroep Gelderland met de conclusies uit de inspectierapporten zijn voorgelegd aan de betrokken bedrijven. De reacties van de bedrijven zijn te lezen in het artikel op de website van Omroep Gelderland. De inspectierapporten van GGD Gelderland-Midden worden openbaar. Dat zei wethouder Roeland van der Zee tijdens het debat in de gemeenteraad bericht Omroep Gelderland op een later tijdstip.

Bron: Omroep Gelderland