Publicatiedatum: 05-08-2019

Nieuws

Opnieuw acht zorgbureaus door Twentse gemeenten aan de dijk gezet

De Twentse gemeenten hebben de samenwerking met acht zorgbureaus stopgezet. Dit is naar aanleiding van nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat de zorgorganisaties niet aan de vereiste criteria voldoen meldt RTV Oost.

Los van de ontbonden contracten werd in nog eens tien gevallen een waarschuwing uitgedeeld omdat deze bureaus hun zaken niet op orde bleken te hebben. In de strijd tegen zorgfraude is er deze keer een sociaal rechercheur aan het onderzoeksteam toegevoegd.

Zorgcowboys

Met name de regio Twente werd de afgelopen tijd echter veelvuldig opgeschrikt door berichten over 'zorgcowboys'. De zorgondernemers die erin slagen exorbitante winsten op te strijken of zoals de affaire rond het Almelose 'casino-zorgbureau' Victorie, waarvan de directrice vermoedelijk meer dan een miljoen euro heeft vergokt.

Om de zorgfraude een halt toe te roepen, heeft Samen14 het zogenoemde Taskforce Barrièremodel opgezet, waarbij zorgbureaus uitvoerig worden doorgelicht. In de eerste fase leidde dit tot zes opzeggingen van het contract.

Tweede Taskforce

Eind juni is een begin gemaakt met het tweede Taskforce Barrièremodel. Daarbij werden deze keer zeventien zorgbureaus extra onder de loep genomen. Nieuw in deze tweede fase is dat het onderzoeksteam van Samen14 versterking kreeg van een lid van de Sociale Recherche Twente (SRT). Deze functionaris wordt door de SRT tijdelijk gedetacheerd bij Samen14.

Bron: RTV Oost

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.