Publicatiedatum: 15-08-2019

Nieuws

“Met betere controle wordt iedere euro twee keer terugverdiend”

“Geld voor de zorg moet gebruikt worden voor die zorg. En niet om dubieuze figuren rijk te maken.” Tweede Kamerlid René Pieters en de Almelose wethouder Eugène van Mierlo pleiten in een opiniërend artikel in Dagblad Tubantia voor meer investeringen in kennis en mankracht door gemeenten, zodat zorgaanbieders beter gecontroleerd kunnen worden. “Om het kaf van het koren te scheiden.”

De decentralisaties en het daarmee verschuiven van geldstromen van het Rijk naar de lokale overheid heeft ‘zorgcowboys’ en dubieuze ondernemers aangetrokken, die geld willen verdienen ten koste van mensen die goede zorg nodig hebben. René Pieters en Eugène van Mierlo – beiden lid van het CDA - willen daar een eind aan maken: “Gemeenten hebben vaak onvoldoende grip op dit soort figuren. Daar moet verandering in komen”.

Controle niet de hoogste prioriteit

Volgens Pieters en Van Mierlo is het misgegaan door de snelheid van de decentralisaties. “Veel gemeenten waren al blij dat de zorg überhaupt op tijd werd ingekocht. Het aanspreken, straffen of uitsluiten van zorgbedrijven die in het ergste geval frauderen, had niet de hoogste prioriteit. Langzaam begint daar verandering in te komen en dat is een goede zaak.”

Kaf tussen het koren

Het tweetal benadrukt dat de controle niet altijd eenvoudig is, omdat gemeenten soms meer dan honderd aanbieders van zorg hebben gecontracteerd, kampen met personeelsgebrek en weinig of geen ervaring hebben met contractmanagement. “Verreweg de meeste zorgaanbieders leveren goed werk, maar er zit ook kaf tussen het koren. Zeker in het belang van jongeren die de beste zorg verdienen en die niet altijd krijgen, is het van belang dat kaf van het koren te scheiden,”

De vrees is dat het misbruik maken van de zorgmiljoenen veel vaker voorkomt dan wordt gedacht. De pakkans is namelijk bijna nul en de sancties laag en afwezig, stellen Pieters en Van Mierlo. “De gemeente Almelo wil dat tij keren en heeft sinds kort nieuwe lokale regels die helpen om in dit verband te kunnen doorpakken.”

Investeren

“Wij pleiten voor het investeren door gemeenten in kennis en mankracht, zodat jaarrekeningen goed kunnen worden gelezen en lastige vragen kunnen worden gesteld aan zorgaanbieders. Niet om goedwillende bedrijven en instellingen op te zadelen met meer bureaucratie, maar om de geldwolven van de zorgverleners te kunnen scheiden. Iedere euro wordt twee keer terugverdiend”, aldus Pieters en Van Mierlo. “Gelukkig snappen steeds meer aanbieders, gemeenten én inwoners dat controle niet voor niets is. Want geld voor de zorg moet gebruikt worden voor die zorg en niet om dubieuze figuren rijk te maken.”