Publicatiedatum: 02-08-2019

Nieuws

FIU onderzoekt relatie mogelijke zorgfraude en terrorismefinanciering

Is er een verband tussen zorgfraude en de financiering van terrorisme? De FIU (Financial Intelligence Unit) Nederland gaat dat uitzoeken.

Deze speciale politie-unit heeft honderden transacties, zoals contante opnames door medewerkers van zorgbemiddelingsbureau’s, in de gaten gehouden die mogelijk gebruikt worden voor de financiering van terrorisme.

Signalen

“We kregen in 2018 opvallend méér signalen van zorgfraude binnen dan andere jaren”, zegt Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU. Deze signalen leken voornamelijk te gaan over opvallende transacties door zorgbemiddelingskantoren die onder meer thuiszorg en andere pgb-zorg regelen. Om hoeveel geld het gaat wil de politie nog niet zeggen.

Verdachte transacties

Volgens Verbeek is zeker 20 procent van de 1.300 verdachte transacties te koppelen aan mensen die mogelijk betrokken zijn bij de financiering van terroristische activiteiten. Dit gaat dan om familieleden, vrienden en andere naasten in de omgeving van een Syriëganger.

Congres Handhaving & Naleving 

Op 3 oktober zal Theo Akse, teamchef expertise FIU-Nederland, een workshop geven over de rol van FIU in de bestrijding van witwassen en onverklaarbaar bezit. Bezit dat verzwegen vermogen in het buitenland kan betreffen of verkregen door malafide dienstverlening. Een interessant thema voor toezichthouders en handhavers in het sociaal domein.

 

Het volledige programma en de omschrijving van de ruim 40 workshops vindt u op de congreswebsite

Bron: Nationale Zorggids