Publicatiedatum: 08-04-2019

Nieuws

Celstraf voor doktersassistente en vriend vanwege duizenden euro's zorgfraude

Een doktersassistente uit Zoetermeer en haar vriend hebben een celstraf van 4 maanden gekregen, waarvan 2 voorwaardelijk, vanwege oplichting van zorgverzekeraars. De vrouw achterhaalde via haar werk patiëntengegevens die haar vriend vervolgens gebruikte om de verzekeraars nepfacturen te zenden voor medische handelingen die nooit waren verricht.

Op de nepfacturen stonden niet de rekeningnummers van de patiënten, maar de rekeningnummers van de doktersassistente, haar vriend en enkele andere personen. Tussen 2013 en 2015 stortten de zorgverzekeraars in totaal ongeveer € 39.000 op deze rekeningen.

Tegen de lamp

Toen de fraude aan het licht kwam deden 5 zorgverzekeraars aangifte bij de politie. Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden tegen de doktersassistente 3 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Haar vriend zou 5 maanden cel moeten krijgen, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Gelijke straffen

De rechter oordeelde anders en vindt dat de man en vrouw dezelfde straf moeten krijgen, namelijk 4 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. "Het gebeurde geraffineerd en op grote schaal", zei de rechter vrijdag tijdens de uitspraak. Daarnaast moeten ze het geld dat ze verdienden aan de fraude terugbetalen.

Bron: Omroep West

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.