Publicatiedatum: 16-04-2018

Nieuws

Zorg in natura is volgens Twentse gemeenten het antwoord op pgb-fraude

Zoveel mogelijk zorg in natura bieden in plaats van geld geven in de vorm van het persoonsgebonden budget (pgb), is volgens de Twentse gemeenten Almelo en Enschede hét middel om pgb-fraude tegen te gaan.

In beide gemeenten is het aantal pgb’s hierdoor enorm gedaald. Zo verstrekte Enschede in 2015 400 pgb’s en halverwege 2017 nog maar 100. In Almelo daalde het aantal pgb’s van 150 naar 50 in dezelfde periode.

Fraude

De 2 gemeenten zetten de pgb’s vooral om naar zorg in natura om mensen die kwetsbaar zijn voor fraude bescherming te bieden. Deze mensen lopen het risico dat hun budget door malafide zorgaanbieders wordt ingepikt en dat ingekochte zorg niet wordt geleverd. In de praktijk stuitte deze omzetting niet op grote protesten. Iedereen heeft nog altijd de vrijheid om te kiezen.

Hoe omvangrijk de fraude met pgb’s is, is onduidelijk. Volgens het Openbaar Ministerie werkt het strafrecht bij deze vorm van fraude lang niet altijd. Minister de Jonge in Trouw: "Het valt niet mee om de totale omvang van de fraude te schetsen".

Vele verzoeken

Bij VNG KCHN liggen momenteel vele verzoeken tot hulp in verband met pgb-fraude.

Bron: Trouw

Ondersteuning bij fraudesignalen

Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via naleving(at)vng.nl, de KCHN-adviseur in uw regio of vult u direct het intakeformulier voor ondersteuning in. We nemen dan binnen 3 werkdagen contact met u op.