Publicatiedatum: 14-01-2020

Nieuws

Tot drie jaar cel geëist wegens fraude met pgb’s tientallen jongeren Zaanstad (Noordhollands Dagblad)

Het OM heeft maandag celstraffen tot 3 jaar en geldboetes tot 50.000 euro geëist tegen vijf verdachten van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s).

Het gaat om pgb’s van tientallen jongeren met een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Ze woonden in huizen van Regiozorgwest in Zaanstad.

Declaraties

Het OM vermoedt dat de verdachten voor deze jongeren meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd gegeven. Ook is het OM van mening dat de pgb-gelden, die bestemd waren voor de zorg aan de gehandicapte jongeren, grotendeels in de zakken van de bestuurders belandden of voor andere doeleinden werden gebruikt, zoals boodschappen en huur van panden.

Nieuwe inkomstenbron

De beide bestuurders werkten in de bouw, maar moesten vanwege de crisis op zoek naar een nieuwe inkomstenbron. Ze ontdekten de zorgsector als een gat in de markt. Eind 2016 werd, naar aanleiding van een melding van de gemeente Zaanstad, een onderzoek gestart naar de verdachten. Bij de gemeente kwamen misstanden naar voren op het gebied van kwaliteit van zorg en mogelijke fraude met pgb’s. Ook bleek uit het onderzoek dat cliënten onder druk waren gezet om bankpassen, pincodes en DigiD-codes in te leveren.

Dividend uitgekeerd

Naast de salarissen van de bestuurders (variërend van ruim 100.000 tot 175.000 euro) hadden de verdachten aan zichzelf voor bijna 1,4 miljoen euro dividend uitgekeerd. De officier vindt dat bij de handelwijze van de verdachten, die terechtstaan voor forse verdenkingen, lange gevangenisstraffen horen. Tegen de verdachte bestuurders eist de officier van justitie gevangenisstraffen van 3 jaar.

Uitspraak

De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.

Bron: Noordhollands Dagblad