Publicatiedatum: 17-03-2020

Nieuws

Op zoek naar zorgcowboys in uw regio (Vereniging van onderzoeksjournalisten)

Hoe fascinerend ook, het is geen hoopgevend verhaal dat Judith Spanjers, onderzoeksjournalist bij Follow The Money, te vertellen heeft over de Nederlandse zorgsector. In het ondoorzichtige struikgewas van de zorgfinanciering is het volstrekt onduidelijk waar ons zorggeld aan wordt uitgegeven. En wie controleert wie?

Met zo’n intro ligt het antwoord op die laatste vraag voor de hand: niemand. En wie zich wel bezighoudt met controle, doet dat vaak met te weinig middelen, in een te klein toezichtsgebied of door ondoordachte regelgeving met één hand op de rug gebonden. En daar zien we de open vlakte waarop de ‘zorgcowboys’ bijna ongehinderd kunnen ronddraven. Nu is het altijd oppassen met metaforen uit het Wilde Westen, maar in een sector waarin door sommige partijen zelfs dreigementen niet worden geschuwd, zijn zulke vergelijkingen niet per se misplaatst.

5 jaar

Judith Spanjers, voormalig journaliste van Omroep Gelderland, heeft zich niet voor niets al vijf jaar vastgebeten in de zorg. Het begon ermee dat ze zich verbaasde over het feit dat kleine zorgaanbieders in korte tijd miljonair kunnen worden door het bieden van zorg aan kwetsbare cliënten en dat de overheid niet of nauwelijks ingrijpt. Daarin is weinig veranderd, maar ze heeft met mooie verhalen bij Omroep Gelderland en Follow The Money inmiddels wel blootgelegd op welke manieren het huidige systeem zichzelf in de staart bijt.

Meer informatie

Lees het hele artikel over Judith Spanjers’ zoektocht naar zorgfraude op de website van De Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ)

Het IKZ bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid en zorgverzekeraars die zich bezig houden met toezicht en opsporing in de zorg en zorgt dat opsporingsdiensten en toezichthouders van de overheid en controleurs van de zorgverzekeraars, fraude en fouten in de zorg effectiever kunnen aanpakken.
Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.