Publicatiedatum: 03-01-2020

Nieuws

Controle zorgfraude faalt, OM en verzekeraars luiden noodklok (Nieuwsuur)

De controle op frauderende zorgbureaus faalt. Er zijn veel meer fraudeurs dan het Openbaar Ministerie aankan en het wordt nieuwe fraudeurs veel te makkelijk gemaakt. OM en zorgverzekeraars schatten dat jaarlijks honderden miljoenen euro's in de zakken van fraudeurs verdwijnen. In Nieuwsuur luidt het Openbaar Ministerie de noodklok.

"De kraan staat open. Dat is het probleem dat we zien. En wij pakken de zaken op die we kunnen, en daar speelt het strafrecht ook zeker een rol, maar wij kunnen het niet oplossen zolang die kraan open blijft staan", aldus officier van justitie Laurien van Haeringen.

Toegezegde verbeteringen

Ook zorgverzekeraar DSW ziet het probleem alleen maar groter worden. "Als je makkelijk geld wilt verdienen, en je hebt geen moraal, dan begin je een zorgonderneming", zegt Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW. Hij ziet weinig terug van de door de politiek toegezegde verbeteringen. "Wij zien zeker niet dat het beter gaat, eerder zien we dat het slechter gaat in de afgelopen jaren."

Voormalig zorgondernemer Durak Altinok werd zelf vaker gevraagd mee te frauderen. "De overheid zegt dat je niet mag frauderen, maar tegelijkertijd laat de overheid de deur open. Je kunt zo het geld pakken."

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur.