Publicatiedatum: 21-01-2020

Nieuws

Bestrijding zorgfraude: wacht niet tot nieuwe wet met screenen van zorgaanbieders (Graydon)

Jaarlijks wordt naar schatting voor zo’n 100 miljoen euro gefraudeerd in de zorg. Om dergelijke fraudegevallen beter het hoofd te kunnen bieden, is een wetsvoorstel in de maak met strengere regels voor nieuwe zorgaanbieders. Het duurt echter nog tot minstens 2021 voordat deze wet een feit is. Toch kunnen betrokken instanties nu al de handschoen oppakken om zorgfraude tegen te gaan.

In de zorg is het makkelijk frauderen. Gebrek aan toezicht, regels en screening zorgen ervoor dat frauduleuze zorgaanbieders ongestoord hun gang kunnen gaan, zo blijkt uit recente berichtgeving in diverse media. Het probleem is zelfs zo omvangrijk dat het OM zich onlangs genoodzaakt voelde om de noodklok te luiden omdat zij onvoldoende capaciteit heeft om problemen met zorgfraude aan te pakken.

Meer informatie

Lees het volledige artikel van Roberto Tessaro op de website van Graydon

Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ)

Het IKZ bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid en zorgverzekeraars die zich bezig houden met toezicht en opsporing in de zorg en zorgt dat opsporingsdiensten en toezichthouders van de overheid en controleurs van de zorgverzekeraars, fraude en fouten in de zorg effectiever kunnen aanpakken.
Krijgt u een fraudesignaal binnen en wilt u ondersteuning bij de aanpak hiervan? Neem dan contact op via nalevingverberg dit@vng.nl of de KCHN-adviseur in uw regio.