Publicatiedatum: 24-12-2019

Nieuws

Almelo gaat volgend jaar een nieuwe fase in in de strijd tegen malafide zorgondernemers (RTV Oost)

De gemeente Almelo gaat volgend jaar een nieuwe fase in in de strijd tegen malafide zorgondernemers. Wethouder Eugène van Mierlo gaat eisen stellen aan zorgbureaus die werken via de zogenoemde persoonsgebonden budgetten (pgb). Almelo loopt daarmee vooruit op wetgeving en heeft zodoende een landelijke primeur. "Desnoods voeren we hier proefprocessen over."

De gemeente in Twente kampt met problemen rond de zogenoemde zorgcowboys: zorgondernemers die er vooral op uit zijn winsten te boeken, wat vaak ten koste gaat van zorg voor de patiënten.

Achterdeur

Nu Almelo de bestrijding van deze zorgfraude al behoorlijk heeft opgeschroefd, gebruiken zorgaanbieders die niet in aanmerking komen voor een contract een andere methode om via de achterdeur toch weer zorggelden in de wacht te slepen.

Gemeente buitenspel gezet

De zorgaanbieders doen dit door patiënten te ronselen die een pgb ontvangen. Met deze constructie wordt de gemeente buitenspel gezet. Deze groep patiënten mag namelijk zelf bepalen met welke zorgorganisatie ze in zee gaat. Een gemeente is vervolgens wettelijk verplicht de pgb-gelden uit te betalen. Ook wanneer ze sterke twijfels heeft over een zorgaanbieder of zelfs weet dat bepaalde zaken niet deugen.

Kwaliteitseisen

De gemeente Almelo gaat hier vanaf volgend jaar op anticiperen. De kwaliteits- en integriteitseisen die gelden voor overige zorgaanbieders gelden voortaan ook voor zorgorganisaties, die pgb-cliënten hebben. Almelo wil met dit aangescherpte beleid meer vat krijgen op pgb-leveranciers.

Bron: RTV Oost