Publicatiedatum: 24-09-2019

Agenda

Mini-congres Zorgfraude | Bijeenkomst

Datum: 05-11-2019

In de media is veel aandacht voor fraude in de zorg. De overheid is er veel aan gelegen om paal en perk te stellen aan het opereren van de zogenaamde zorgcowboys. Maar hoe zorg je ervoor dat bonafide zorgaanbieders niet de dupe worden van de barrières, die opgeworpen worden om fraude te voorkomen? Daarover organiseren VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving en het RIEC op 5 november een mini-congres in Deventer.

Gemeenten zetten alle zeilen bij om passende zorg door de juiste zorgaanbieder aan te laten bieden. Een sluitend proces van inkoopprocedures, verordeningen, beschikkingen, toezicht en handhaving moet er voor zorgen dat malafide zorgaanbieders geen kans krijgen. Vanuit VNG KCHN en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) worden gemeenten ondersteund om dit proces in te richten. En als er een casus is, dan staan zij klaar om gemeenten te helpen.

Zorgfraude ontwricht zorg alle zorgaanbieders 

Maar wat heeft dit gevolgen voor een zorgaanbieder die wel de juiste zorg aanbiedt, het belang van de cliënt voorop stelt en met de gemeente in gesprek blijft om aan alle eisen te voldoen? Wat vindt deze zorgaanbieder ervan als de gemeente steeds meer barrières opwerpt om malafide zorgaanbieders buiten de deur te houden? Wat zijn de barrières en wat kan je als gemeenten gebruiken voor je rechtmatige proces?

Barrièremodellen

Deze vragen en welke barrières er zijn, staan centraal in dit congres. Aan de hand van presentaties van bonafide zorgaanbieders over het Twents barrièremodel en het barrièremodel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaan we graag met u in gesprek over wat de gemeente kan gebruiken voor haar eigen rechtmatige proces.

Meer informatie

  • Locatie: Gemeentehuis Deventer
  • Ochtenddeel met inloop vanaf 9:00 uur
  • Doelgroep: toezichthouders, beleidsmedewerkers en bestuurders provincie Overijssel en naastgelegen provincies
  • Maximaal aantal deelnemers: 150.
  • Bijdrage: € 25,-