Publicatiedatum: 01-05-2019

Agenda

Beginnend toezichthouder rechtmatigheid Wmo 2015 en Jeugdwet | 2-daagse training

Datum: 15-11-2019

Veel gemeenten worstelen nog altijd met de aanpak van onrechtmatigheid en fraude binnen de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Dat is niet zo verwonderlijk. Het is een relatief nieuw fenomeen in gemeenteland. Tegelijk verschijnen er steeds meer berichten over zorgfraude in de media. Die tonen aan dat we onszelf ertegen moeten wapenen. Om gemeenten hierbij te helpen biedt VNG KCHN de 2-daagse training 'Beginnend toezichthouder rechtmatigheid Wmo 2015 en Jeugdwet' aan.

Doelgroep

Deze praktijktraining is bestemd voor de beginnend gemeentelijke toezichthouder rechtmatigheid Wmo 2015 en/of Jeugdwet. De training is vooral geschikt voor toezichthouders van gemeenten die recent zijn aangesteld en nog niet veel kennis en ervaring met de Wmo 2015 en de Jeugdwet hebben of medewerkers van gemeenten die binnen afzienbare termijn worden aangesteld als toezichthouder voor deze wetten. Bijvoorbeeld sociaal rechercheurs en/of fraudepreventiemedewerkers die tevens worden aangesteld als toezichthouder voor de rechtmatigheid Wmo 2015 en/of Jeugdwet.

Programma

In deze training komen de primaire taken, de specifieke bevoegdheden en positionering binnen de gemeente van de toezichthouder rechtmatigheid Wmo 2015 en Jeugdwet, aan bod. Op de agenda van deze praktijkgerichte training staan ook andere belangrijke vragen waarmee toezichthouders te maken krijgen tijdens hun werkzaamheden, zoals:

  • De juridische context en positie van de toezichthouder Wmo 2015 en Jeugdwet.
  • Hoe en op welke wijze kan de toezichthouder rechtmatigheid bijvoorbeeld het beste  samenwerken met de toezichthouder kwaliteit en/of afdeling kwaliteit binnen de gemeente maar zeker ook daarbuiten?
  • Met welke andere partijen kan afstemming gezocht worden bij zorgfraude.
  • Hoe kan de toezichthouder het fraudebewustzijn binnen de gemeente vergroten?
  • Hoe en wanneer dient een toezichthouder te starten met een onderzoek naar signalen van onrechtmatigheden en/of fraude?
  • Op welke wijze en wanneer kan de toezichthouder het management en bestuur informeren en betrekken bij zijn werkzaamheden.

Dit alles komt niet alleen aan bod, maar wordt ook met praktijkvoorbeelden toegelicht. Ook krijgt u praktische tools en hulpmiddelen aangereikt.

Gewenste voorkennis

Om diep op de handhavingsaspecten in te kunnen gaan, wordt er in deze training niet stilgestaan bij de basisbeginselen. Daarom is het wenselijk dat de deelnemers over basiskennis van de Wmo 2015 en Jeugdwet beschikken.

Datum en locatie

  • Vrijdag 15 november en woensdag 20 november 2019
  • Regardz Meeting Center La Vie, Lange Viesstraat 351, 3511 BK Utrecht

Kosten en annuleren

Deelname aan de 2-daagse training kost u € 795,- (exclusief btw).

Korting

Heeft uw gemeente een Handhavingsabonnement bij VNG KCHN? Dan krijgt u 10% korting. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een e-mail naar naleving@vng.nl.

Kunt u onverwacht toch niet deelnemen, dan kunt u tot 1 maand voor aanvang van de training kosteloos annuleren of kunt u - tot op de dag van de training - een vervanger aanwijzen. Mail uw wijziging o.v.v. de naam van de training aan nalevingverberg dit@vng.nl.

Inschrijven