Publicatiedatum: 22-11-2019

Nieuws

Zo krijgt Rotterdam mensen uit de bijstand zonder ze papier te laten prikken

De harde aanpak van bijstandsgerechtigden mislukte. Rotterdam krijgt mensen nu uit de bijstand door te focussen op talent zegt Richard Moti tegen Trouw.

Toen Richard Moti (PvdA) begin vorig jaar aantrad in Rotterdam als wethouder werk en inkomen, zag hij hoe mensen met een zorgdiploma en met jonge kinderen werd verteld dat ze 15 weken papier moesten prikken om een bijstandsuitkering te krijgen. “Dat gaat hen niet aan nieuw werk helpen, dacht ik.”

Nieuw beleid

Wethouder Moti reageert op de brief die staatssecretaris Tamara van Ark woensdag schreef aan de Tweede Kamer. Zij wil bijstandsgerechtigden wettelijk verplichten tot een tegenprestatie, een idee dat bij de nodige gemeentes die het beleid uitvoeren, slecht is gevallen.

Positieve aanpak

Moti schafte na zijn aantreden de regeling af die Rotterdam het imago van de harde aanpak had gegeven. Die aanpak had gefaald. “Het aantal bijstandsgerechtigden was in die jaren juist gestegen.” Hij ontwikkelde een andere, positieve aanpak met een nieuwe naam, die het oude ‘Tegenprestatie’ verving: ‘Prestatie010’.

Lees het hele interview op de website van Trouw.