Publicatiedatum: 06-09-2019

Nieuws

Voor 1,5 miljoen aan bijstandsfraude opgespoord

De Venlose aanpak van bijstandsfraude lijkt zijn vruchten af te werpen, meldt Omroep Venlo. De gemeente ontdekte 42 gevallen van fraude. De geleden schade van 1,5 miljoen euro kan echter lastig worden verhaald op de fraudeurs.

De gemeente onderzocht met name het bezit van buitenlands onroerend goed dat hier werd verzwegen door bijstand-ontvangers. De sociale recherche van de gemeente deed al 115 onderzoeken in zeven verschillende landen. In 42 gevallen bleek er onterecht bijstand te zijn uitgekeerd. 

Boete innen lastig

Venlo is een van de weinige gemeenten die investeren om zulke fraudezaken op te sporen. Ondanks de forse vorderingen is het nog maar de vraag hoeveel daarvan uiteindelijk terug komt. Want geld terugvorderen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van Omroep Venlo

Kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland

Onderzoek in het buitenland naar vermogen van bijstandsgerechtigden is vaak complex en tijdrovend. Om gemeenten in staat te stellen dergelijke onderzoeken effectief en efficiƫnt uit te voeren, is opende vorige maand het kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland (OVB). Bij dit digitale loket kunnen gemeenten alle actuele kennis over vermogensonderzoeken in het buitenland raadplegen.

 

Het kennisloket is een initiatief van het recent gestarte samenwerkingsverband OVB. Het Internationaal Bureau Fraudeinformatie (IBF) van UWV, de SVB, gemeenten (via het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG), Divosa, de Beroepsvereniging voor Klantmanagers en het ministerie van SZW maken er deel van uit.

 

Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met Wilko Pelgrom, programmamanager Werk en Inkomen van VNG KCHN.