Publicatiedatum: 02-09-2019

Nieuws

3 oktober op het congres | Onderzoek naar Vermogen in het buitenland

Op 3 oktober vindt voor de tweede keer het congres Handhaving en Naleving plaats. Ditmaal is het thema ‘Toezicht en handhaving; vangrail van de samenleving’. In aanloop naar deze dag geven wij het woord aan een aantal sprekers om u wat meer inzicht te geven in de workshops die worden gegeven.

We spraken met Carolien de Brabander van het UWV over de workshop ‘Onderzoek naar Vermogen in het buitenland’

Waar gaat de workshop over?

De Workshop gaat over thematisch aanpak grensoverschrijdend handhaven. Samen met een adviseur van KCHN, een ervaringsdeskundige en handhavingsmedewerkers van de gemeente Almere, worden de deelnemers meegenomen in het proces van het doen van thematisch onderzoek naar vermogen in het buitenland. Zij vertellen hierbij waar zij tijdens deze aanpak tegen aan liepen en delen de do’s en dont’s, zodat het onderwerp bij de deelnemers gaat leven.

Waarom dit onderwerp?

Momenteel heeft dit onderwerp de landelijke en lokale politieke aandacht en ook de media bereikt. Mede hierom is in het najaar 2018 het samenwerkingsverband ‘Onderzoek Vermogen Buitenland’ opgestart. Hierin werken de SVB, VNG, Ministerie SZW, BVK en het UWV nauw samen om gemeenten te ondersteunen om dit onderwerp op een (nog meer) professionele manier aan te pakken. Het is namelijk een onderwerp waar veel interesse voor bestaat, echter -vanwege de complexiteit- ontbreekt nogal eens de expertise bij enkele gemeenten met alle gevolgen vandien.

Tijdens dit congres vinden wij het belangrijk om met name ervaringsdeskundigen in de spotlight te zetten. Zij weten namelijk hoe je moet beginnen en waar je op moet letten. Zo geven we vanuit beide perspectieven een kijk op deze ingewikkelde en tegelijk zeer uitdagende materie!

Waarom geeft u de workshop?

Wij grijpen graag elke mogelijkheid aan om gemeenten (nog meer) te ondersteunen en te informeren als het gaat om het doen van onderzoek in het buitenland. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om dit thema aan te kaarten. Fraude mag uiteraard niet lonen en om dit waar te maken, dragen wij graag ons steentje bij. Daarnaast is het even zo belangrijk om bij de aanvraag van een uitkering de klant erop te wijzen om buitenlandse vermogensbestanddelen te melden. Dit voorkomt later vervelende vorderingen en andere maatschappelijke kosten.

Wanneer is de workshop een succes?

Uiteraard is een goede sfeer en interactie voor ons de basis, maar natuurlijk willen wij onze deelnemers met handelingsperspectief naar huis sturen. Of zoals Peter altijd zegt ‘je komt morgen op kantoor en je gaat aan de slag’. Wanneer deelnemers voldoende ‘munitie’ hebben om dit concreet te maken, dan is onze missie geslaagd.

3 oktober: congres Handhaving en Naleving 'Vangrail van de samenleving'

Wilt u weten wat de recente ontwikkelingen zijn op het gebied van handhaving en naleving in het sociaal domein? Hoe u uw eigen professionaliteit versterkt, met welke partijen u kunt samenwerken en hoe u de integraliteit binnen uw gemeente verder versterkt? Voor alle antwoorden nodigen we u uit voor het congres Handhaving en Naleving in Apeldoorn. Wacht niet te lang met aanmelden, want de eerste workshops raken al vol!

 

Het volledige programma en de omschrijving van de ruim 40 workshops vindt u op de congreswebsite