Publicatiedatum: 10-10-2018

Nieuws

Nieuwsuur: UWV keert WW uit zonder controle

Het UWV betaalt werkloosheidsuitkeringen aan werknemers zonder te controleren of ze zijn ontslagen. Volgens interne UWV-bronnen van Nieuwsuur leidt dat tot grootschalige fraude, met name onder arbeidsmigranten. De uitkeringsinstantie zou al jaren op de hoogte zijn van de problemen.

Het UWV controleert zelden wat de reden van de werkloosheid is, blijkt nu. Gevolg is dat wie zelf ontslag neemt en WW aanvraagt, in de regel ook een uitkering krijgt.

Patroon

Uitzendorganisaties bevestigen dat. Michael Mostert van uitzendbureau Tradiro uit De Lier ziet een heel duidelijk patroon: "Arbeidskrachten komen hier naar Nederland om een strikt aantal dagen te werken, totdat ze recht hebben op WW. Vervolgens laten ze alles uit hun handen vallen, vragen WW aan en zitten die helemaal uit. Daarna beginnen ze opnieuw."

UWV op de hoogte

Medewerkers van het UWV hebben intern de problemen aangekaart, blijkt uit documenten in bezit van Nieuwsuur. Ook uitzendorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland hebben meldingen gedaan. "Ik heb een lijst met 100 namen aan het UWV in Rotterdam gegeven van mensen die WW aanvroegen terwijl ik gewoon werk voor ze had. Daar is weinig mee gebeurd", zegt Mostert.

Reactie minister Koolmees (SZW)

Minister Koolmees reageert op de uitzending met een brief aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een Kamerdebat op 11 oktober. Hij gaat het UWV opdracht geven strenger te controleren of sprake is van verwijtbare werkloosheid. Omdat de fraude zich hoofdzakelijk lijkt voor te doen in sectoren waar veel met tijdelijke contracten worden gewerkt, wordt in eerste instantie een proef gestart in de uitzendsector.

Ook gaat het UWV data-analyses uitvoeren naar arbeidspatronen die zouden kunnen wijzen op een verhoogd risico op fraude.

De brief van 10 oktober is een aanvulling op een eerdere brief aan de Kamer met diverse maatregelen om uitkeringsfraude tegen te gaan, waarvan Koolmees verwacht dat ze effect sorteren.

Bronnen: