Publicatiedatum: 21-11-2019

Nieuws

Nederlandse kinderen schamen zich voor hun armoede, en ze zijn nog steeds met veel

"Armoede beperkt je denken en je ontwikkeling. Dat draag je ook over op je kinderen", zegt Riane Kuzee. Haar dochter groeit op in armoede, net als honderdduizenden andere kinderen. En een oplossing lijkt volgens RTL Nieuws nog niet in zicht.

Dertig jaar geleden namen de Verenigde Naties het Verdrag voor de rechten van het kind aan. Hoewel door de jaren heen veel is verbeterd, is armoede onder kinderen nog steeds een groot probleem. Er zijn verschillende definities, waardoor de cijfers wat uiteenlopen, maar onderzoeken geven aan dat het in Nederland nog steeds om honderdduizenden kinderen gaat.

CBS spreekt in de meest recente cijfers van 277.000 kinderen in armoede, waar het internationale Eurochild spreekt van 15,2 procent van de Nederlandse kinderen (dat zijn er zo'n 500.000) die het risico lopen om op te groeien in armoede en sociale uitsluiting.

Riane Kuzee (57) voelt hier zelf elke dag de gevolgen van. Zelf is ze opgegroeid in 'emotionele armoede', zoals ze het noemt, maar de echte financiële armoede kwam pas later in haar leven. Haar man was drugsverslaafd en gewelddadig, waardoor ze met haar dochter op de vlucht moest.

"Dan kom je er alleen voor te staan, met een kleuter die van alles heeft meegemaakt", zegt ze. Ze belandde in de bijstand, waardoor haar inmiddels 16-jarige dochter haar hele leven in armoede heeft geleefd. Als gediplomeerd ervaringsdeskundige probeert ze via stichting Sterk uit Armoede anderen te helpen de cyclus van armoede te doorbreken.

Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is armoede op dit moment één van de grootste problemen op het gebied van kinderrechten. Ze maken zich met name zorgen over gezinnen die langdurig in armoede leven, vier jaar of meer. "Het aantal fluctueert nauwelijks", zegt Eva Huls van Defence for Children. "Dus is de juiste aanpak nog niet gevonden."

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van RTL Nieuws.