Publicatiedatum: 07-10-2019

Nieuws

Nederlanders verklikken elkaar vaker bij de overheid, aantal meldpunten bijstandsfraude verdrievoudigd

Nederlanders klikken steeds meer over elkaar bij de overheid. Het aantal meldpunten voor bijstandsfraude is sinds 2013 verdrievoudigd, van 44 naar 149 nu. Daar komen jaarlijks minimaal negenduizend tips binnen. Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

Het aantal tips dat wordt doorgegeven ligt zeer waarschijnlijk veel hoger dan negenduizend, want de helft van de gemeenten met een meldpunt bijstandsfraude zegt de score niet bij te houden. Een kwart registreert een toename van het aantal meldingen. 

De meeste tips gaan over een vermoeden dat een buurtgenoot of een andere bekende samenwoont of zwartwerkt naast zijn uitkering. Het gros van de tips is anoniem en komt binnen via een telefoontje, onlineformulier, mail of handgeschreven brief. 

Verschillen

Hoeveel er ‘geklikt’ wordt, varieert sterk per gemeente. In Loppersum lopen bijstandsgerechtigden verhoudingsgewijs het meeste risico, gevolgd door Delft en Leeuwarden, zo blijkt uit het Volkskrant-onderzoek.  Of de tips op waarheid berusten, kan niet elke gemeente zeggen. Ruim de helft laat weten dat 30 tot 70 procent na onderzoek blijkt te kloppen. De bevindingen lopen sterk uiteen. Zo blijkt in Doetinchem nog geen tiende juist, maar in Raalte is dat juist meer dan 90 procent.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.