Publicatiedatum: 07-05-2019

Nieuws

Vrouw moet € 140.000 terugbetalen na handel op Marktplaats met een bijstandsuitkering

Een alleenstaande moeder uit Zoetermeer was afgelopen jaren, terwijl ze een bijstandsuitkering genoot, zéér actief met het verkopen van huisraad en babykleertjes op internetplatform Marktplaats. Daardoor moet ze nu € 140.000 terugbetalen. Dit oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Geen incidentele verkoop

Uit onderzoek van een sociaal rechercheur bleek dat de vrouw in 7 jaar tijd 3771 advertenties had geplaatst. "Gelet op de aard en de omvang van deze activiteiten is geen sprake van incidentele verkoop van privégoederen maar van op geld waardeerbare activiteiten in de vorm van internethandel", stelt de CRvB in de uitspraak.

De vrouw heeft de gemeente nooit op de hoogte gesteld van alle contante betalingen die ze uit de verkopen op Marktplaats ontving, terwijl ze daartoe wel verplicht was.

Controle

De advocaat van de vrouw stelde nog dat de gemeente Zoetermeer op de hoogte was van haar activiteiten op Marktplaats, aangezien er jaren geleden al een controle had plaatsgevonden. Maar dat argument houdt niet stand voor de bestuursrechter, die zegt: "Onduidelijk was toen of sprake was van meer dan incidentele verkoop van privégoederen".

Geen administratie

Aangezien de Zoetermeerse afgelopen jaren geen administratie heeft bijgehouden, kan het recht op bijstand over die periode niet worden vastgesteld. Hierdoor is de CRvB van mening dat de gemeente Zoetermeer terecht de kosten van bijstand tot een bedrag van € 139.942,14 op de vrouw terugvordert.

Meer informatie