Publicatiedatum: 14-05-2019

Nieuws

Vraag van de maand: Hoe werkt het Internationaal Bureau Fraude-informatie?

In de rubriek 'Vraag van maand' vindt u maandelijks een vraag die geregeld gesteld wordt aan de adviseurs van VNG KCHN. De vragen hebben afwisselend betrekking op de verschillende expertisegebieden die het kenniscentrum in huis heeft.

De adviseurs van Team Werk en Inkomen krijgen momenteel veel vragen over het instellen van een onderzoek naar verzwegen vermogen in het buitenland. De meest gestelde vraag luidt:

Hoe werkt het Internationaal Bureau Fraude-Informatie?

Het Internationaal Bureau Fraude-Informatie (IBF) co├Ârdineert voor opdrachtgevers de onderzoeken op het gebied van regelovertreding en fraude in het buitenland. Opdrachtgevers van het IBF zijn onder meer gemeenten.

Gemeenten kunnen bij het IBF een verzoek indienen om onderzoek te doen naar vermogen en bezit in het buitenland, zodat het recht op een uitkering gecontroleerd en geverifieerd kan worden. Dit onderzoek wordt vaak door het IBF zelf gedaan. Zij vragen dan gegevens op bij buitenlandse uitvoeringsorganisaties. Indien het onderzoek echter niet door henzelf kan worden gedaan, geeft het IBF de opdracht aan instanties zoals Bureau Sociale Zaken.

Wanneer het IBF nog geen ervaring heeft met onderzoek in een bepaald land of met een bepaalde vraag, gaat het IBF na welke mogelijkheden er zijn en krijgt de aanvrager hiervan bericht. Het komt ook voor dat onderzoek in een bepaald land op dat moment niet mogelijk is. In dat geval neemt het IBF, bij een ingediend verzoek, contact op met de opdrachtgevers wanneer de situatie in het betreffende land wijzigt.

Veelgestelde vragen

Deze en andere vragen over het onderzoek vermogen buitenland zijn te vinden in het digitale kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland.

Heeft u een andere vraag?

Dan kunt u deze via het contactformulier stellen aan de adviseurs van VNG KCHN.