Publicatiedatum: 10-05-2019

Nieuws

Meer meldingen van fraude bij taalscholen voor inburgeraars

Het aantal meldingen van misbruik en fraude bij taalscholen voor inburgeraars is gestegen. Minister Koolmees (SZW) meldt aan de Tweede Kamer dat het afgelopen half jaar 390 meldingen zijn gedaan over 101 taalscholen. In het half jaar daarvoor was nog sprake van 269 meldingen over 87 scholen.

De minister neemt de meldingen zwaar op, want een oneigenlijke bestemming van publieke middelen en misbruik van kwetsbare mensen is onacceptabel. Hij geeft wel aan dat hij niet zeker weet of er echt vaker sprake is van misbruik of dat de extra aandacht tot meer meldingen heeft geleid. Ook betekent niet iedere melding dat er echt iets mis is.

Diverse maatregelen

Koolmees heeft diverse maatregelen genomen en treft ook nog nieuwe om het risico op fraude terug te dringen. Zo mogen scholen niet meer vooraf facturen indienen en moeten ze de facturen ook beter toelichten.

De instelling die de taalscholen certificeert, voert sinds september vorig jaar financiƫle controles uit. 12% van de tot nu gedane proeven leverde een sterk vermoeden van fraude op. Tientallen taalscholen zijn inmiddels gestopt en volgens Koolmees speelt daarbij het extra toezicht zeker een rol.

Meer informatie