Publicatiedatum: 13-03-2019

Nieuws

Wetsvoorstel om einde te maken aan beruchte draaideurconstructie

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wil nog voor de zomer met een wetswijziging aan de slag die een einde moet maken aan de beruchte 'draaideurconstructie' bij frauderende bijstandsgerechtigden met bezittingen in het buitenland. Dat beloofde ze tijdens een werkbezoek gisteren aan Almelo.

De gemeente in de provincie Overijssel loopt al jaren voorop als het gaat om het aanpakken van inwoners die bezittingen in hun land van geboorte of komaf verzwijgen, maar wel een bijstandsuitkering krijgen.

Opsporing

Almelo beweerde oktober vorig jaar, in een onderzoek van De Telegraaf, 35 inspecties in de periode van 2012 tot en met 2014 te hebben gedaan. Meer dan de meeste andere Nederlandse gemeenten. Toch zitten ze ondanks de fanatieke opsporing ook daar geregeld met de handen in het haar.

Draaideurconstructie

Want als blijkt dat iemand inderdaad verzwegen bezittingen, zoals onroerend goed, buiten de Nederlandse grenzen bezit, en na terugvordering van onterecht verkregen bijstand op een negatief eigen vermogen uitkomt, is de gemeente verplicht alsnog weer een uitkering te verstrekken. Het wordt de 'draaideurconstructie' genoemd.

Wetswijziging

Van Ark geeft aan dat ze snel met de noodzakelijke wetswijziging aan de slag gaat. "Hopelijk nog voor de zomer. Ik zie hoe een gemeente als Almelo hiermee worstelt. We moeten zorgen voor mensen die dat nodig hebben, maar ook streng zijn als dat nodig is. Het taboe moet ervan af."

Bron: De Telegraaf

Handreiking over onderzoek naar verzwegen vermogen in het buitenland

Om gemeenten in staat te stellen onderzoek naar vermogen en inkomen in het buitenland zo professioneel mogelijk aan te pakken heeft het samenwerkingsverband 'Onderzoek Vermogen Buitenland' (OVB) een handreiking gemaakt.

 

Wilt u meer weten of heeft u naar aanleiding van de handreiking vragen, dan kunt u contact opnemen met Wilko Pelgrom, programmamanager Werk en Inkomen van VNG KCHN.