Publicatiedatum: 24-07-2019

Nieuws

Bijstandsbode 65, juli 2019

Als een verjaardagcadeau een beperkte waarde heeft, kan het als gift worden vrijgelaten en wordt het niet als middel in aanmerking genomen. Maar wat als het verjaardagscadeau een dusdanige waarde heeft dat het niet als gift wordt vrijgelaten. Is er dan sprake van inkomen of van vermogen? Deze vraag staat centraal in het Achtergrond-artikel.

In editie 65 vindt u verder onder meer:

  • De Uitgesproken van deze maand gaat in op de (schijnbare onoplosbare) situatie van een vrouw. Vanwege lichamelijke en psychische problemen is ze voor een periode van twee jaar vrijgesteld geweest van de arbeidsverplichtingen in de Participatiewet. Aan deze periode komt een eind, waardoor er een catch-22 ontstaat.
  • Of de loonkostensubsidie kan worden geweigerd, op basis van een vermoeden dat de werkgever een ‘oplichter’ is, wordt besproken in de Vraag van de maand.
  • In Opinie bespreekt mr. Nacinovic de casus van een mevrouw met een vrij duur schilderij. Hierdoor ontving zij geen bijstand. Het schilderij bleek later nauwelijks van waarde te zijn, want het was een replica geplakt op spaanplaat.
  • In een Interview vertelt Rens Oomen wat een bestandsanalyticus eigenlijk doet.

Wetsvoorstellen en nieuws

Daarnaast bevat de Bijstandsbode een overzicht van het nieuws en de wetsvoorstellen die van invloed zijn op de Participatiewet.

Lees de volledige Bijstandsbode 65.

De Bijstandsbode is een e-zine voor iedereen die werkzaam is op het gebied van bijstand en aanverwante wet- en regelgeving.