Publicatiedatum: 20-07-2018

Nieuws

Toegankelijkheid gemeente Winterswijk onderzocht door mystery-guests

Bij alle afdelingen van de gemeente Winterswijk kregen ervaringsdeskundigen (mystery guests) vrij snel antwoord op hun vraag. Dit blijkt uit onderzoek van de rijksinspecties van het Toezicht Sociaal Domein naar de toegankelijkheid van de gemeente Winterswijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Situatie inschatten

Alleen doen medewerkers er goed aan om soms wat verder te vragen, zodat ze de situatie van de vragensteller beter kunnen inschatten. De ervaringsdeskundigen vonden het ook jammer dat ze niet te horen kregen wanneer ze precies teruggebeld worden. Mensen met een licht verstandelijke beperking weten graag waar ze aan toe zijn.

Onderzoek in 5 gemeenten

In 2017 deden de rijksinspecties onderzoek naar de toegankelijkheid van gemeentelijke diensten voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Het toezichtonderzoek is uitgevoerd in de gemeenten Amsterdam, Goes, Utrecht, Weststellingwerf en Winterswijk in de periode mei-november 2017. Bij alle 5 onderzochte gemeenten gingen ervaringsdeskundigen (mystery guests) op pad om te kijken of de toegang laagdrempelig was.

Het rapport over de gemeente Winterswijk is nu verschenen. Al eerder verschenen de onderzoeksrapporten over de gemeenten Goes en Weststellingwerf. De resultaten van het onderzoek in Amsterdam en Utrecht worden later openbaar.

Bron: nieuwsbericht Toezicht Sociaal Domein van het ministerie van VWS