Publicatiedatum: 25-07-2018

Nieuws

Sociale dienst blijft met camera's controleren op bijstand

Sociale dienst Laborijn in de Achterhoek verandert niets aan het beleid en blijft voorlopig camera’s inzetten om fraudeurs op te sporen. Ook gaan inspecteurs van de sociale recherche nog op huisbezoek, om te controleren of iemand terecht een bijstandsuitkering heeft aangevraagd.

Het inzetten van camera's om bijstandsfraude vast te stellen is in 2013 verboden door de hoogste bestuursrechter (de Centrale Raad van Beroep), maar toch mogen soms nog beelden worden gemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Soms wordt cameragebruik toegestaan, als het proportioneel is en als controle alleen met een camera kan."

Resultaat

De controles in Doetinchem leveren in ieder geval resultaat op, blijkt uit de antwoorden van Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk. In de eerste helft van 2018 zijn 136 onderzoeken gedaan en 15 uitkeringen gestopt. Van nog eens 98 mensen is een deel van de bijstand teruggevorderd na onderzoek.

Kritisch

In de gemeenten waar Laborijn actief is, zijn de fracties kritisch op de methode die de sociale dienst hanteert. Volgens Laborijn-woordvoerder Tax is het terecht dat de sociale dienst zo streng controleert op bijstandsfraude. "Want het gaat hier om belastinggeld dat wij allemaal betalen. Daarom is het van belang het aan te pakken als hier misbruik van wordt gemaakt."

Bron: de Gelderlander