Publicatiedatum: 18-07-2018

Nieuws

Meer uitkeringsfraude ontdekt in 8 gemeenten in het Gooi en de Vechtstreek

Een uitkeringsgerechtigde uit Gooise Meren met onroerend goed in het buitenland. Dat was vorig jaar een van de grootste fraudezaken die de Sociaal Recherche Gooi en Vechtstreek aan het licht bracht.

De sociaal rechercheurs werken in opdracht van 8 gemeenten in het Gooi en de Vechtstreek plus Diemen. Meldingen van sociale diensten, burgers, UWV, woningbouwverenigingen en politie leidden in 2017 tot in totaal 32 afgeronde onderzoeken. Tussen die onderzoeken zaten 22 gevallen van uitkeringsfraude, samen goed voor € 612.465. Dit bedrag ligt maar liefst 60% hoger dan in 2016.

Soorten fraude

In veel gevallen ging het om uitkeringsgerechtigden die zwarte inkomsten hadden. Anderen bleken een gezamenlijke huishouding te hebben en witte inkomsten, buiten de gemeente te wonen of vermogen te hebben verzwegen.

Samenwerking

"Gemeenten hebben een maatschappelijk en financieel belang bij een goede en gezamenlijke (keten)handhaving", stelt Pieter Lensselink, voorzitter van de begeleidingscommissie sociale recherche en afdelingshoofd Uitvoeringsdienst Sociaal Domein van Gooise Meren, in het voorwoord van het jaarverslag 2017. "Recherchematige opsporing en expertise blijkt toch steeds weer een noodzakelijk onderdeel van deze handhavingsketen", aldus Lensselink.

Bron: De Gooi- en Eemlander