Publicatiedatum: 11-07-2018

Nieuws

Doetinchem filmt verdachten van fraude met bijstand

De gemeente Doetinchem zet camera's in om bijstandsfraude op te sporen. Het filmen van potentiële uitkeringsfraudeurs is omstreden. Het gebruik van camera’s is echter niet helemaal verboden, zo stelt het ministerie van SZW.

Dit jaar zijn in Doetinchem in 3 mogelijke fraudegevallen camera's gebruikt. "Dat gebeurt alleen als andere middelen ontoereikend zijn en er sterke signalen zijn dat er wordt gefraudeerd", zegt Jorik Huizinga (D66), wethouder van de gemeente Doetinchem, die er aan toevoegt dat een camera inbreuk maakt op de privacy van mensen.

Inbreuk op privacy

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het inzetten van camera's verboden. "Een verborgen camera is een grote inbreuk op iemands privacy. De rechter heeft in september 2016 geoordeeld dat er geen wettelijke grondslag is voor deze manier van opsporen van bijstandsfraude.", aldus AP-woordvoerder Inger Sanders.

Duidelijke regels

Het gebruik van camera's is niet helemaal verboden, zo stelt het ministerie van SZW. Rechters oordelen er verschillend over, zegt een woordvoerder. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD)  van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat er duidelijke regels komen ten aanzien van cameratoezicht. De wet is daar volgens nu niet helder over, zei zij in juni in de Tweede Kamer.

Bron: de Gelderlander