Publicatiedatum: 24-09-2019

Nieuws

Hengelo start met proef: gemeente als bewindvoerder

Hengelo kan een beperkte proef met bewindvoering in eigen beheer van de gemeente doen. Daarmee moeten de klachten over de bewindvoering van cliënten afnemen. Tegelijk krijgt de gemeente beter zicht op de in- en doorstroom van mensen die bewindvoering nodig hebben. Dat meldt De Twentsche Courant Tubantia. 

De politiek in Hengelo wil grip hebben op de kosten van bewindvoering en tegelijk de kwaliteit van de bewindvoering verbeteren. Tijdens een politieke markt hebben politieke fracties uit de gemeenteraad aangegeven voorstander te zijn van een proef met bewindvoering in eiegen beheer, vooralsnog klein van opzet.

Budgetalert

Wethouder Mariska ten Heuw stuurt, na beraad in het college van B en W, een brief naar de gemeenteraad met een voorstel. Als het tot een proef komt met bewindvoering door de gemeente, wordt er vrijwel zeker een koppeling gelegd met de succesvolle schuldhulpverlening van Budgetalert. Deze afdeling brengt nu nog klanten in contact met externe bewindvoerders.

Kosten

De kosten van beschermingsbewind, de formele term, lopen snel op. Het gaat om mensen met een ‘zorgachtergrond’ en sinds 2014 ook om mensen met niet te overziene schuldenproblematiek die de hulp van een bewindvoerder nodig hebben. Hengelo gaf vorig jaar 1,1 miljoen euro uit voor respectievelijk 826 mensen die via een aanvraag voor bijzondere bijstand om bewindvoering vroegen.

Haken en ogen

Er zitten veel haken en ogen aan bewindvoering door de gemeente, zo blijkt uit het onderzoek ‘Bewind in eigen hand’ van Kennispunt Twente. Er zijn voor- en nadelen. Zo heeft ook de Stadsbank, waaraan Hengelo meebetaalt, bewindvoerders en zou er dan ook nog een gemeentelijke afdeling bewindvoering bij moeten komen? „Er zijn dilemma’s. Het is geen klein bier waar we het over hebben”, aldus de wethouder. 

Meer informatie

Lees het volledige artikele op de website van Tubantia.