Publicatiedatum: 05-02-2019

Nieuws

UWV geeft toe dat fraude door Poolse werknemers geen prioriteit had

Het aanpakken van fraude met werkloosheidsuitkeringen door Poolse werknemers had niet de hoogste prioriteit bij uitkeringsinstantie UWV. Dat heeft UWV-voorzitter Fred Paling maandag erkend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "De fraude was al sinds 2009 bij ons onder de aandacht", zei Paling in de Volkskrant. Ook is die gemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De signalen waren volgens Paling echter niet zodanig dat de fraude speciale aandacht verdiende.

Afgelopen najaar maakte Nieuwsuur bekend dat Poolse arbeidsmigranten grootschalig fraudeerden met WW-uitkeringen. Het zou gaan om zo’n 9.400 ontvangers, die voor enkele miljoenen – de precieze omvang is nog niet bekend – fraudeerden. Dat deden ze met behulp van criminelen die hen hielpen handtekeningen te vervalsen en te frauderen met adressen.

Toelichten

"De divisie handhaving moet voortdurend keuzes maken en prioriteiten stellen", legde Paling maandag uit. "Dat gebeurt op basis van de ernst en de omvang van de fraude, de risico’s en het beschikbare budget. Als ik nu kijk naar de onrust, dan denk ik dat we hadden moeten besluiten om dat thema wel uit te lichten."

Handhavingscapaciteit

Nu heeft het bestrijden van deze fraude volgens Paling wel prioriteit en wordt het grootste deel van de handhavingscapaciteit ingezet op het opsporen ervan. Gevolg is dat de afdelingen Handhaven en Uitkeren meer werk hebben dan ze aankunnen.

Integraal optreden

Overheidsinstanties zouden beter kunnen samenwerken om fraude te bestrijden, zegt Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Als we onze gegevens aan elkaar zouden koppelen, het UWV, de SVB, de Belastingdienst en de gemeenten, dan kunnen we met de helft van onze capaciteit een veelvoud van het huidige aantal fraudes opsporen." Met nieuwe maatregelen en strenger optreden hoopt het UWV, in nauwe samenwerking met het ministerie SZW, de fraudekans al een stuk te verkleinen.

Bron: de Volkskrant