Publicatiedatum: 11-02-2019

Nieuws

Ombudsman: 'Overheid moet schulden nu toch echt behoorlijk gaan invorderen'

Overheidsinstanties werken nog teveel vanuit hun eigen kaders als zij schulden invorderen. Daarbij verliezen ze het perspectief van mensen met schulden uit het oog, waardoor die vaak verder in de financiële problemen komen. Dat concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport 'Invorderen vanuit het burgerperspectief'.

Hij roept overheidsinstanties op om behoorlijk in te vorderen, oftewel met oog voor de positie en het belang van mensen met schulden. Van Zutphen: "De overheid heeft onvoldoende oog voor de persoonlijke situatie van mensen met schulden. Veel mensen wíllen wel betalen, maar kúnnen dat niet."

Behoorlijkheidskader

Te vaak brengt het invorderingsbeleid van de overheid mensen met schulden dieper in de financiële problemen, vindt de ombudsman. Reinier van Zutphen: "De overheid moet bij het invorderen oog hebben voor de positie en het belang van mensen met schulden". In het rapport presenteert hij daarvoor een behoorlijkheidskader.

Dit behoorlijkheidskader omvat '7 geboden' die belangrijker zijn dan wetten en regels:

  • De overheid moet zich meer inspannen om verdere schulden te voorkomen.
  • Duidelijk communiceren en waar nodig persoonlijk contact opnemen.
  • Redelijk handelen door maatwerk te leveren.
  • De beslagvrije voet waarborgen.
  • Medewerking verlenen aan schuldhulpverlening.
  • Zoveel mogelijk samenwerken met andere overheidsinstanties.
  • Vorderingen behoorlijk uitbesteden.

Beterschap

Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van sociale zaken, verantwoordelijk voor het schuldenbeleid, belooft beterschap. "Het is terecht dat de Ombudsman hier aandacht voor vraagt. Zijn voorstellen kunnen helpen om mensen met schulden beter te beschermen."

Van Ark noemt het 'zuur' dat een maatregel vertraging heeft opgelopen die moet zorgen dat mensen die te maken hebben met beslagleggingen voldoende geld overhouden. "Ik verwacht komende week met staatssecretaris Snel van Financiën maatregelen te kunnen presenteren die de effecten van deze vertraging verzachten."

Bronnen: nieuwsbericht Nationale Ombudsman en NOS.