Publicatiedatum: 22-11-2019

Nieuws

'Een verplichte tegenprestatie werkt niet'

De Nederlandse gemeenten voelen niets voor plannen van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) om van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie te eisen. "We hebben geen behoefte aan wantrouwen", zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de camera's van de NOS.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) oordeelde deze week dat de Participatiewet er nauwelijks toe leidt dat meer langdurig werklozen of mensen met een handicap een baan vinden. Daarom wil staatsecretaris Van Ark dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen daarvoor een tegenprestatie leveren.

Volgens wethouder Heijkoop werkt een verplichte tegenprestatie niet en blijkt dat ook uit het SCP-rapport. "Het verplichtende karakter leidt niet tot een hogere uitstroom."

Volgens de wethouder komt het idee voor een tegenprestatie voort uit een verkeerd beeld van de bijstandsgerechtigden. "Je gaat uit van een negatief mensbeeld, alsof de meeste mensen niet willen werken; terwijl het SCP-rapport duidelijk aangeeft dat dat niet klopt."

Meer informatie

Lees het hele artikel op de website van de NOS of bekijk het item in het NOS-journaal (vanaf 16:15 min.)