Publicatiedatum: 06-08-2019

Nieuws

Van de bank, aan de slag! Gemeente Waalwijk start meerdere experimenten

De gemeente Waalwijk waagt zich aan een pittige missie. Hoe krijg je mensen van de bank die het zicht op werk kwijt lijken te zijn? De gemeente start meerdere experimenten.

Het is een vaste groep van zo'n vijfhonderd mensen in de gemeente Waalwijk. Ze zitten al vele jaren in de bijstand, met heel weinig of geen uitzicht op werk.

Vrijwilligerswerk

Om deze inwoners van deze bank te krijgen, gaat de gemeente meerdere experimenten uitvoeren. De start is hoopvol. De eerste mensen zijn al voorzichtig aan vrijwilligerswerk begonnen.

Onzichtbare groep

Waalwijk richt zich op een tot voor kort vrij onzichtbare groep. Het is de gemeente veel waard om deze groep in beweging te krijgen en ze maatschappelijk actief te krijgen. Ze trekt daar de komende jaren jaarlijks 150.000 euro voor uit.

Baanbrekers

De groep is met hulp van Baanbrekers (sociale werkvoorziening) nu uitgebreid tegen het licht gehouden. De harde kern is ouder dan 55 jaar en ontvangt al langer dan tien jaar een uitkering.

Geduld

Wethouder Ronald Bakker benadrukt dat geduld nodig is. “Het gaat om experimenten. Het éne zal dus beter werken dan het ander.” Het is geen doel om mensen echt aan het werk te helpen, al zou het een mooie bijvangst zijn. Belangrijkst is dat ze maatschappelijk actief worden. “Zo gaan ze zich ook weer beter voelen. Ieder mens dat aan de slag gaat, voelt voor ons als winst.”

Bron: Brabants Dagblad