Publicatiedatum: 11-04-2019

Nieuws

Turkse Almeloër wint rechtszaak van 'discriminerende' gemeente

Opnieuw heeft een Turkse Almeloër een rechtszaak tegen de gemeente Almelo gewonnen over het korten van een uitkering. Net zoals in soortgelijke zaken heeft een Turkse Almeloër zich beroepen op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die stelt dat de gemeente discrimineert. 

Toen de gemeente er achter kwam dat de Almeloër niet had gemeld dat hij in Turkije een appartement bezit heeft de gemeente de bijstandsuitkering stopgezet. Het appartement werd getaxeerd op € 100.000. Niet alleen de uitkering werd stopgezet, ook de onterecht betaalde uitkering werd teruggevorderd.

Terugbetalen

De uitkering die de man tussen januari 1994 en oktober 2000 en tussen november 2004 en juni 2014 heeft gekregen moet hij terugbetalen; bij elkaar een bedrag van € 163.704. In september 2015 heeft de gemeente dat bedrag vastgesteld, de man heeft daar geen bezwaar tegen gemaakt.

Ongunstige uitspraak

De Centrale Raad van Beroep (CBvR) heeft echter in september 2017 een voor de gemeente Almelo ongunstige uitspraak gedaan. Bij een groot onderzoek naar bijstandsfraude heeft Almelo nadrukkelijk gekeken naar mensen van Turkse afkomst of met de Turkse nationaliteit. En dat mag niet volgens de CBvR. De gemeente heeft daarmee gehandeld in strijd met het discriminatieverbod. Inmiddels hebben meerdere Turkse Almeloërs, verwijzend naar die 'discriminatie-uitspraak', zaken tegen de gemeente gewonnen.

In beroep

Wethouder Arjen Maathuis heeft onlangs al in deze krant laten weten dat Almelo in beroep gaat tegen deze zogeheten 'discriminatie-uitspraken'. "Bijstand moet zijn bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Als mensen vermogen in het buitenland hebben heb je geen recht op bijstand", aldus de wethouder. De gemeente heeft al aangekondigd een breed onderzoek in te stellen naar buitenlands vermogen van alle 2700 bijstandsgerechtigden.

Bron: Tubantia

Kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland

Onderzoek in het buitenland naar vermogen van bijstandsgerechtigden is vaak complex en tijdrovend. Om gemeenten in staat te stellen dergelijke onderzoeken effectief en efficiënt uit te voeren, is opende vorige maand het kennisloket Onderzoek Vermogen Buitenland (OVB). Bij dit digitale loket kunnen gemeenten alle actuele kennis over vermogensonderzoeken in het buitenland raadplegen.

 

Het kennisloket is een initiatief van het recent gestarte samenwerkingsverband OVB. Het Internationaal Bureau Fraudeinformatie (IBF) van UWV, de SVB, gemeenten (via het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG), Divosa, de Beroepsvereniging voor Klantmanagers en het ministerie van SZW maken er deel van uit.

 

Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met Wilko Pelgrom, programmamanager Werk en Inkomen van VNG KCHN.