Publicatiedatum: 10-04-2019

Nieuws

Taalbureau verdacht van mensensmokkel en oplichting

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt 2 Amsterdammers die zouden hebben gefraudeerd met inburgeringsexamens. Daarnaast worden ze verdacht van mensensmokkel, oplichting, diefstal en witwassen. Ze zitten al ruim 2 weken vast, meldt het OM.

In de zaak werden vorig jaar juli op 11 plekken invallen gedaan. Het taalbureau zou leerlingen voor het inburgeringsexamen hebben geholpen hun examen te halen. De mannen werden op 24 maart aangehouden en vandaag werd hun voorarrest verlengd met 30 dagen.

DUO benadeeld

Het OM maakte bekend dat de taalschool voor honderdduizenden euro's aan valse declaraties zou hebben ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Met de fraude is DUO ook op een andere manier benadeeld. Leerlingen voor het inburgeringsexamen ontvangen van DUO maximaal € 10.000 om de lessen te betalen om hun examen te halen. Dat geld wordt aan het taalbureau uitbetaald. Het is een lening, maar leerlingen die in 1 keer slagen voor het examen, hoeven het geld niet terug te betalen.

Overdoen

De 2 hebben volgens het OM met de fraude immigranten illegaal geholpen bij hun verblijf in Nederland. Leerlingen van het taalbureau die hebben meegewerkt aan de fraude, moeten hun examen overdoen. DUO laat desgevraagd weten dat als er bij het inburgeringsexamen fraude geconstateerd wordt, het examen ongeldig wordt verklaard.

Bron: NOS